Friday, January 7, 2011

dean list

Bismillah walhamdulillah.

Minggu pertama sem 2 tersangatlah menggembirakan untuk aku. Tak tau lah kalau perasaan ni datang sebab aku cuba bentuk jadi macam tu. Tak tau lah juga kalau perasaan ni hanya bertahan sebulan pertama atau seminggu pertama tapi aku kembalikan rasa syukur kepada Allah sebab ada juga semangat nak belajar. Tak rasa pun keputusan tu boleh bagi aku rileks. Aku ada sifat malas yang boleh menyerang bila-bila masa. Kena amalkan ma'thurat supaya sikap ni main kat tempat lain.


Setakat ni, masuk kelas ranking pertama yang orang kata kelas skema dan serius sepanjang masa taklah seteruk mana. Aku tau, ada kalangan member kelas baru ni bercita-cita nak tukar kelas supaya dapat kelas yang rendah sikittt daripada kelas sekarang kan Mamat?. Sama macam aku. Aku dah fikir jadi nerd lah, pasif lah blah blah blah. Lagi-lagi bila aku aku tengok sendiri budak dekan dari kelas lain yang sangat aktif bertanya itu ini pada pensyarah.

Hoi, berani kau ambil hobi aku ye? Nasib baik soalan kau bukan mengada-mengada dan bertujuan mengambil perhatian lecturer dan ada relevan. Kalau kau mengada-ngada nak cari publisiti, siap kau!
Itu lah amaran yang aku siap-siapkan dalam diri untuk mereka;budak dekan member kelas yang baru.

Masa sem 1 kan, tak ada masalah pun kalau datang lewat sikit sebab jarang budak nak duduk depan. Tempat duduk pun semacam dah fixed. Aku duduk depan papan putih bertemankan beg aku. Cuak tak cuak kena soal dengan lect, belakang kira. Penting tu bagi aku untuk duduk depan. Sekarang ni, awal pagi pun dah beratur bebudak depan kelas nak rebut seat depan. Dah tu, banyak tanya soalan pulak tu. Cis, memang dasar budak pointer tinggi. Tau aje rahsia kejayaan.


Sem 2 juga menarik sebab pensyarah-pensyarah yang aku dapat semua berlainan watak. Sukar nak dijangka. Biasalah kalau minggu pertama. Kelas for sure jadi macam bilik mayat. Dah lah sejuk. Kalau ada bunyi  cengkerik dalam kelas tu, mesti boleh dengar. Pensyarah yang best ni dah berjaya memecahkan iceberg dalam kelas mayat aku tu. Enthusiastic sungguh.
Aku bersemangat bila aku dapat rasa yang English aku boleh digilap semula dengan pensyarah yang nampaknya akan selalu berinteraksi dengan pelajar dalam bahasa Inggeris yang betul [Miss Bibi lah cikgu yang banyak ajar tentang attitude in English dulu-dulu]. Dan, juga pensyarah Finance yang sangat berpengalaman serta ada kebolehan untuk mengeksplain dengan sangat baik. Aku suka semua pensyarah sem 2 setakat ni (:
Oh ye. Dulu, aku rasa macam nak tukar kelas lain.
Habis minggu ni, rasa tak perlu dah. Aku dah boleh selesakan diri dengan kelas baru. Aku mungkin duduk terkebelakang sedikit. Atau result juga naik turun. Atau dah tak jadi talkative dan active macam dulu.Tapi aku tak peduli sangat. Aku bukan nak bersaing macam itu je pengakhiran dia. Matlamat aku, ilmu. Menjadi manusia itu lebih penting. Buat apalah aku perlu layan rasa takut tak mampu tu. Kalau dilayan, makin menggedik la dia. Jadi tak boleh bagi dia gedik sangat. Aku selalu cakap pada diri bila rasa takut tengok budak aktif bertanya dalam kelas, 'So what? Biarlah kau nak tanya apa pun. Aku boleh tumpang dengar. Menjadi pendengar yang aktif pun bagus ape. Aku tak bersuara tak bermakna aku buta. Aku tak kagum pada kau pun sikit pun sebab Allah bagi aku macam-macam dah. Apa yang kau dapat pun Allah yang bagi jugak. Bwekkkkk'.   Lepas tu aku akan rasa lega. Childish kan? Aku kena buat macam tu.


Lagipun, kenapa ada term 'budak pandai' eh? Aku rasa 'budak rajin dan lebih usaha' lebih sesuai.


Peoples do make mistakes. But, keep doing the same mistake is unforgiveable.

1 comment:

shahzik said...

yes.. budak rajin n lebih usaha more suitable .. HAHAHA ..
ecah ..
follow aku -shah-