Friday, December 31, 2010

mata celik, tapi buta hatinya.

Salam.

Tercapai impian aku nak ketemu sama seorang sahabat ni. Susah nak cop dia sebab dia selalu busy menguruskan hal rumah tangga disebabkan dia seorang anak yang solehah. Tak sangka dia terima ajakan aku hari ni untuk keluar jalan-jalan tengok dunia. Aku ajak-ajak ayam serama je sebab lamaran aku selalu kena reject. So, terima kasih In.
Bertambah ilmu iman dan insya Allah amal aku setiap kali berbual dengan kau.

'Islam itu datangnya asing, dan akan kembali asing. Tapi kebanyakan kita ni tak nak jadi asing. Kita takut tak diterima manusia. Jadi, kita pilih untuk jadi sama seperti mereka. Kenapa ya?'

'Segan nak dhuha, malas berma'thurat, takut nak tutup aurat molek-molek, tepis-tepis rasa dosa untuk terusss buat dosa, itu tandanya kita masih tak yakin untuk menjadi orang asing'

'Kita akan rasa penat kalau kita buat sesuatu kebaikan atas dasar ikut-ikutan. Tapi kalau kita ada pegangan yang kuat dan tahu kenapa kita buat sesuatu amalan, nescaya kita akan lebih bersemangat dan tak culas-culas. Mungkin sebab itu di Gaza masih ada hamba yang tegak berdiri membaling batu ke arah musuh mereka, Israel laknatullah. Mereka tak buat semua tu kerana ikut orang lain, tapi dalam hati setiap mereka tahu bahawa Allah dah janjikan kemenangan untuk mereka. Dan mungkin, mereka berpegang pada takdir nasib sesuatu kaum tak akan berubah kecuali mereka yang merubahnya'

Banyak sebenarnya aku dapat hari ni. Dah lama tak berdiskusi ilmiah santai macam ni. Oi bebudak sekolah menengah ! Rindu la dengan peringatan korang!



:
:
:
:
:
:




Habis kebas kaki pusing KLCC, aku gerak pergi Masjid Jamek.
Sampai kat stesen, aku ternampak satu situasi [macam cemas sangat bunyi].


Aku berjalan nak melintasi seorang kakak makcik ni.
 Dia bawa sebakul tisu beserta sebatang tongkat putih dan sebangku kerusi[?]  untuk orang buta. Mata dia celik lah tapi.
Impresi pertama aku, hm. sindiket lah ni.Buli orang buta untuk kutip derma.
Ish, teruk betul.

Akak Makcik tu jalan melintas depan aku seraya berhenti kat satu sudut lalu meletakkan kerusi tersebut.Berhadapan makcik tu, ada seorang pakcik yang nampaknya ada kerjaya yang sama iaitu menjual tisu.
Aku mula pelik bila makcik tu duduk sambil ramah menyapa pakcik merangkap jiran dia tu. Borak-borak 1Malaysia aku kira.
Lepas tu dengan selamba.... dia pejam mata.
Dia celik sikit. Aku nampak mulut dia kumat-kamit mengira tisu yang ada dalam bakul.
Lepas tu, dia pejam mata balik.


MAK AIIIIIIIIIIIIIII..
Suka hati kau je berlakon jadi orang buta depan orang ramai.
Baik betul perangai.

Aku kesian pada dia sebenarnya. Dia dah dustakan nikmat penglihatan yang Allah bagi.
Orang buta sejati pun tahu nak bekerja-mengurut untuk dapatkan duit halal.
Apa lah salah kalau jual tisu tanpa mem'buta'kan mata. Kan?

 Aku yang sukar bertindak rasional dalam keadaan panik terus pergi dekat makcik tu.













Dan aku snap gambar dia.

Ni ha kau. Pelakon drama terbaik.














Betul kata orang, jangan cepat judge orang dengan first impression.
Kau kena tengok lama-lama sikit tau!







Tuesday, December 28, 2010

sem 2 yang mengantuk

Kita mulakan dengan al-Fatihah.

Cuba lihat pada ayat


اهدِنَــــا الصِّرَاطَ المُستَقِيمَ
 maksud: Tunjukilah kami jalan yang lurus.


Perjalanan kamu masih panjang. There's long way to go. Untuk sampai ke destinasi tu, akan ada banyak halangan yang datang terutama untuk kamu as a student. Masuk kelas lambat, telinga tersumbat earphone dengar lagu sambil lalalalaa hati ku gembira~.. Dah masuk kelas, tak beri perhatian. Dok cuit sana,cuit sini. Haha haa dengan kawan. Bila masuk kelas,sudah, lupakan yang lain. Tak mahu dah ingat perkara itu ini. Kalau belajar akaun, borak pasal accrued expenses, prepaid expenses. Itu tak apa. Ingat, nak mula kelas, baca Bismillah, baca Al-Fatihah. Minta Allah tunjuk jalan yang lurus untuk kita.

[mukadimah lect akaun gue; di suatu pagi yang hening]


Esok aku dah mula mendaftar untuk sem 2. Memang tercicir sikit sebab orang lain[iaitu lain course dan universiti dan mereka pelajar asasi dan matrik] dah masuk pertengahan sem pun. Belajar kena terus belajar. Minat boleh gali-gali. Tapi usaha kena build up sendiri. Harap subjek-subjek cool sem 2 ni bersifat ramah mesra terhadap aku yang berjiwalembut ni.
Aku tengah mengantuk ni. Barang tak siap kemas lagi sebab dah target nak jadi anak yang baik dengan balik setiap minggu di samping mengutip barang-barang yang berbaki.

Maaf la ayat tak ghairah sangat sebab aku memang tengah mengantuk. Aku still nak bercerita pasal impian 2011 jangka panjang aku tu. Tunggu post lepas[-lepas] ni ye. Terima kasih.


Sunday, December 26, 2010

cita-cita zaman bebudak sungguh indah tapi kita kena maju ke hadapan

Aku ingat lagi waktu darjah satu sampai enam, ada satu fail untuk diisi dengan kelas, nombor dalam peperiksaan, ketinggian, berat dan cita-cita. Setiap kali nak dekat-dekat habis tahun tu, dah habis exam dah sibuk tanya-tanya result orang lain, dah siap gembira dapat nombor satu lagi cikgu akan suruh buat kerja masing-masing. Main aa kad Happy Family ke, Sahibba ke, batu seremban ke kat belakang kelas. Kalau yang kaya sikit, siap bawa Monoply. Buat hal sendiri, tapi masih mengamalkan hidup bermasyarakat. Harmoni betul.


Cikgu kelas pula dengan beberapa budak yang memang muka selalu tolong cikgu hantar buku ke bilik guru, gigih memanggil nama sorang-sorang nak timbang berat, ukur ketinggian lepas tu tanya cita-cita. Kena bagi cukup tiga cita-cita. Kalau ada satu je mesti tipu bagitau sampai ada tiga ambition jugak.




Dari darjah satu, aku teringin nak jadi polis. Itu selalu jadi pilihan pertama. Aku rasa sebab masa tu cerita Gerak Khas famous lagi. Suka tengok polis tu lari-lari kejar penjahat. Sambil lari tangan mesti pegang pistol sandar ke bahu. Entah la. Tapi dulu-dulu orang cukup suka tengok cerita tu sampai budak kecik comel macam aku pun terpengaruh. Bayangan; jadi polis boleh nampak macho.

Yang kedua, aku pilih jadi cikgu. Masa tu aku ada seorang cikgu yang best. Cikgu Mariam nama dia. Aku memang kamceng dengan dia. Sebab dah memang turun-temurun adik-beradik aku dihantar ke satu sekolah dan biasanya akan dapat cikgu yang sama. Sebagai anak bongsu, aku selalu dapat tempias dan nama. Sebut Encik Zainal, orang dah tau la mana satu anak dia. Cikgu Mariam ni, semua orang suka dia. Setiap kali Hari Guru, dia la paling banyak dapat hadiah. Mungkin sebab nampak hadiah tu buat aku terliur nak jadi cikgu. Aku tak pasti.




Tempat kosong ketiga, aku pilih doktor. Zaman 1997, doktor merupakan satu kerjaya yang nampak best. Kalau ditanya kenapa nak jadi doktor, jawapan tipikal yang akan diterima mesti sebab nak tolong orang. Yang soleh sikit, akan cakap supaya dapat rawat mak ayah kalau diorang sakit. Lagipun kerja doktor nampak macam senang. Pakai wayar yang cucuk dua kat telinga lepas tu yang besi bulat kat hujung tekap-tekap kat dada pesakit. Tulis atas kertas, bagi lolipop dan suruh ambil ubat kat kaunter. Seronok woo.

Zaman 2011 ni, kalau fikir jadi doktor sesenang maggi, memang melingkup lah. Semua orang berlumba-lumba nak jadi doktor  Dahlah penyakit sekarang makin banyak . Kesian doktor-doktor sekarang. Kena belajar dengan double effort. 24 jam dah bahagi-bahagi jadi 12jam je untuk diorang. Jadi sekarang, aku memilih untuk jadi orang yang menerima rawatan je lah.







Dah besar-besar masih comel ni, aku makin nampak masa depan.
Jadi polis, macam tidaklah. Sebab tingkatan 4 dulu aku dah berpeluang menembak guna M-16. Memang best. Tapi cukuplah sampai situ. Penjenayah sekarang dah tak sesopan dulu.
Jadi cikgu, mungkin Insya Allah. Kalau diperlukan. Tapi dengar cerita, kalau nak jadi cikgu memang kena masuk Institut Perguruan. Dah tak boleh jadi bidan payung terjun dah.
Jadi doktor. Ehm. Sudah-sudah lah tu. Aku ni banyak pegang kalkulator sekarang.




[bersambung]

Thursday, December 23, 2010

Cuba Belajar Bersyukur Boleh Tak?

UPSR.
Alah, 5A je pun. Bukan dapat sekolah asrama pun.

Sekolah asrama.
Alah, sekolah asrama je pun. Belum tentu dapat no 1 dalam exam. Ramai lagi budak pandai-pandai.

No 1 setiap exam.
Alah, no 1 je pun. Orang nak 9A dalam PMR.

PMR.
Alah,9A baru. Yang penting kena target 11A SPM. Itu penting nak masuk U.

SPM.
Alah, 10A pulak. Sikit je lagi nak dapat straight A.

Masuk U.
Alah, U dalam negara. Tak feymes lah. Mesti tak cukup fasiliti. Dah la tak ada dalam list pilihan.

Dapat kos idaman waktu sekolah.
Alah, tak ada apa pun. Sama je. Belajar mendalam sikit je.

Lulus semua subjek.
Alah, lulus je pun. Pointer sikit oh. Sikit lagi nak kalahkan anak makcik Bedah sebelah rumah.

Pointer tinggi sikit lagi nak dekan.
Alah, memang gile ah. 0.1 jeeeee lagi nak empat rata. Duhhh!

Dekan.
Alah, dekan sem 1 .Belum tentu dapat Anugerah Naib Canselor.





Alah, Alah. Ingat ni iklan sabun basuh alah membeli menang memakai ke?




Boleh tak berlatih cakap Alhamdulillah walaupun hati kau tengah menjerit tak puas hati dengan apa yang kau dapat?
Sampai bila kau nak jadi manusia tak bersyukur?
Dan,bila dapat kejayaan yang cemerlang tapi kau still rasa oh itu usaha kau,cuba kau hafal ni;

Hazaa Min Fadhli Robbi.*senyum*
Ini sebahagian daripada kurnia Tuhanku
[An-Naml 27:40]



Tak perlu la malu-malu gedik bila orang puji kau dan cakap
'Eh..mana ada. Mana ada. Biasa jee' .
Usaha kau sikit je. Ingat tu.










Tahniah untuk adik-adik aku yang dah berusaha gigih untuk 9A dan berjaya perolehi. Semoga kejayaan ni buat lebih bersemangat untuk terus berusaha ke peringkat seterusnya. Rajin-rajin la belajar kerana ilmu. Nanti boleh jadi macam akak [?] 

Tuesday, December 21, 2010

It's The Climb

Ini kisah seorang DOKTOR yang sedang berjuang melawan penyakit KANSER.
Dia baru je meninggal dunia beberapa hari lepas.






Dan ini pesanan dia buat kita yang banyak dilimpahi nikmat,
sedikit ujian dialami.
Teruskan perjuangan.
 

 

Ketakutan terbesar kebanyakan daripada kita ialah MENGHADAPI KETAKUTAN.

Don't let FEAR take over you.
FIGHT IT.

Monday, December 20, 2010

Diari Si Budak Lepasan Sekolah

Assalamualaikum.
Hai.

Aku kat rumah dah ni.
Yes, SPM IS OVER WUHUUUU! Seronok tahu tak wuhuu!Aku dah plan nak buat macam-macam ni wuhuuuu!
Nak ambil lesen, baca novel banyak-banyak yang aku tahan sepanjang musim exam, qada' tido 10 jam, belajar masak, tengok tv, tutup kulit bukusekolah buka mukabuku, movie marathon, kahwin mungkin kalau ada yang nak, pastu aku ingat nak kerja part time lah. Macam best je.

Apa barang duduk rumah jadi penganggur. Tak matang lah. Kan dah habis SPM ni. Kena lah bebas dari peraturan-peraturan yang menyesakkan minda. Ada duit boleh pergi sopin sopin dengan kawan. Beli beg kat Masjid Jamek.

Lepas tu nak arrange reunion dengan member sekolah lama. Sekolah rendah kat tepi jalan tu. Teringat lagi dulu gaduh dengan sorang budak nama Lily. Nama betul Siti Nurhalilintar suruh panggil Lily.Bergaduh masam muka aku tak nak kawan kau sebab kau curi pakwe aku. Mula-mula kata tak suka tapi senyap-senyap kau belikan dia coklat Cadbury murah. Nasib baik aku pemaaf. Aihh.Tu tak kira member-member lain. Lama betul tak berjumpa. Berapa ramai la gamaknya anak-anak diorang. Member sekolah menengah pun mesti! Eh baru dua hari habis sekolah dah rindu betul ni. Kalau boleh reunion sama-sama dengan budak tadika pun aku nak buat.

Nasib baik tak dapat PLKN. Alhamdulillah. Bukan apa, hati ni tak kental nak tinggalkan mak ayah. Macam-macam dah aku dengar cerita pasal PLKN ni. Tapi yang paling banyak sampai kat telinga aku, kalau kau ni lone ranger, balik dari kem mesti berderet nombor kawan baru dalam henfon . Aihh, rugi rugi. Tak kisah la. Facebook ramai kawan ape. Hensem hensem lawa lawa. Macam-macam sekolah ada.Tiada hal.





Harap-harap dunia ni tak lalaikan adik-adik aku si lepasan SPM.
Ma'thurat pagi petang, dhuha awal pagi, Al-quran 4 muka surat sekali selak dan semua-semua yang diorang amalkan sebab nak hilangkan rasa gemuruh sepanjang minggu exam harap-harap diorang tak tinggalkan kat sekolah macam diorang tinggalkan kertas exam tu.
Dunia ni sentiasa beri ruang untuk diorang tersungkur dalam kelalaian.
Mudah-mudahan adik- adik aku selamat.

bukanecah :(

Susah laaa cuti ni. Jalan kat blog orang je kerja.
Blog orang lain best-best huh. Buat aku tak ada idea nak menulis.

Lepas tu baru aku sedar. Matlamat aku berblog sebenarnya untuk kepuasan sendiri.
Aku nak cerita pasal diri sendiri, pasal apa yang aku tengok, dengar dan alami.
Tengok orang pacak Nuffnang, bagi-bagi tips, letak-letak gamba dah bikin aku goyah.
Duhh. Kena tukar balik niat ni.

Monday, December 13, 2010

Video : Sudahkah kita masuk Islam..

............. secara menyeluruh?



Assalamualaikum.
Lama sudah tak share perkara bermanfaat . Asyik merepek je.

Mari kita jadi pemikir hari ni.

video
sumber: facebook



Beliau, Hilal Asyraf.  Meh baca blog Langit Ilahi. Hehe.
Di Facebook ada orang kata; nescafe kalau tambah air masak boleh jadi sedap.
Dia bergurau. Tak ada niat provokatif.


 
Aku terfikir.
Kata Hilal, nescafe itu seperti kejahilan. Datang air masak yang boleh juga dianalogikan sebagai Islam untuk seimbangkan semula rasa.  Hasil, nescafe yang pahit itu telah dineutralkan oleh air masak yang bersifat sederhana tapi punya kuasa.

Nescafe=kejahilan=pahit.
Air masak=Islam=tawar tapi penting untuk kesihatan

Nescafe+air masak
= nescafe O yang boleh diterima deria rasa
dan mungkin perlu untuk berjaga.
Mudahkan sifirnya?


Jadi, untuk merasai kemanisan IMAN,
 kita kena masuk Islam secara menyeluruh(kaafah).
Bukan Islam separuh-separuh.

Nak kahwin 4 nak eratkan silaturrahin laki perempuan ikut sunah, ikut Islam.
Nak tutup aurat ikut fesyen nak sembahyang ikut hati, tak ikut Islam.
Kalau rasa nak buat, buat. Kalau tak nak ambil yang ok ok je.
Hamboihh. Suka-suka kau je. Mana boleh! 



Peringatan untuk diri ini juga.



Sunday, December 12, 2010

legasi header yang berterusan.


sebelum


selepas sebelum


selepas sebelum-sebelum





Cuti ni, aku sangat berusaha untuk update dan cantikkan blog sebaik mungkin.
Dah memang itu je antara rutin aku. Sungguh membuang masa.
Tapi aku suka oh.

Aku belajar nak buat header guna Adobe. Susah gak eh. Memang menguji kesabaran.
Dua banner pertama, aku guna Adobe.Rasa tak puas hati macam ada cacat tapi entah apa.[banyak sebenarnya yang cacat.]
Last-last, aku guna Paint je. Fyi, itu ialah kepala seekor BEAR yeee.
Bear yang aku selalu conteng sebagai trademark aku kat setiap paper exam. Haha.

Lepas tu, ramai komen.
Eh, kenapa tak lawa sangat header kau akhir-akhir ni?
Kau tak reti buat header ke? Tak payah la letak header kalau begitu.
 Itu antara komen yang ada dalam imaginasi aku je. Aku bermonolog dalaman.

Paling sopan respon yang aku terima; kenapa bear tu masam jee? -_________-
Err. Itu bukan senyuman terbalik. Bear tu tengah bukak mulut dia. Tak nampak eh?
Bear tu tengah menganga laaaaaaa. Sob Sobbb.

Takpelah.  Aku memang tak ada seni sobb sobbsss.




.
.
.
.
.
.



Lepas tu kan kan..
 Ada pulak member yang baik hati offer nak buatkan header blog untuk aku setelah didesak berkali-kali.
Baik betul  dia ya.


Ini hasil yang pertama dia pass kan kat aku.
Dah cukup buat aku berkata 'eh, apahal lawa sangat kau buat ni? Susah-susah je.'
Aku suka dah ni.






Lepas tu entah apa buat dia nak tambah-tambah lagi rempah-ratus
dalam header ni. Aku terima je lah.
Dia dah bosan sangat kot tak tau nak buat apa.





Final touch dia.
Lawa gak ah.








So, kalau rasa header ni tak lawa gak, apa kata tolong buatkan
aku header lagi? Aku terima je. Tak kisah.
Boleh hantar kat ecah_ni@yahoo.co.uk eh
Header kan penting untuk beri impresi pertama kepada pembaca..
^____^Y




Eh engkau yang terasa bila baca post ni,
terimas banyak-banyak tau. Aku belanja satu entri kat blog aku.
Mahal nih!


Thursday, December 9, 2010

AMD filem terbaru

"Saya ada melakonkan babak-babak merogol, minum arak dan sebagainya dalam filem ini.
Babak yang orang kata rendah nilai moralnya. 
Jadi, jangan lepaskan peluang untuk menonton babak-babak tersebut. "
*senyum*
 -Pelakon lelaki; bukan Ashraf Muslim-



Aaaa...

Dia yang bodo sebab tak tau apa yang dia cakap atau aku ke yang bodo tak paham apa yang dia nak sampaikan sebenarnya?





Dah la ada Ashraf Muslim dalam filem ni. Kecewa betul.

Cuma satu perkara yang berlegar-legar dalam fikiran .


Aku sangat meragui kredibiliti filem ini untuk memberi keinsafan kepada penonton.
Jarang bebenoo dengar orang insaf lepas tengok cerita macam ni.
Eh, tak ada rasanya.

Sob sob sobbbbssss..
Itu tangisan sedih sebab syariat Islam dah dipublisitikan demi kepentingan peribadi.
Kan betul apa aku cakap~~

ohh result.


Salam.






Kritt krittt~




Hehe.


Result dapat dah. Alhamdulillah, kejayaan pinjaman untuk Sem 1 ni agak menggembirakan.
Mungkin berkat doa mak ayah masa kat Mekah dan kat mana-mana, doa kawan-kawan baru lama yang aku tak tahu, bantuan akak-akak kolej [esp sorang akak dekan ni]  yang tolong ajar aku Finance seminggu sebelum exam, dan sedikit usaha yang aku kira tak seberapa.. Allah Yang Maha Memberi tu dah beri sedikit nikmat yang besar nilai dia untuk aku..


Katakan YES! saya akan teruskan perjuangan :O






Aaa. Seram sejuk tengok result tak hilang lagi.




Friday, December 3, 2010

Review: Blog Pilihan

Hari ni, bersempena tarikh akhir mengundi Blog Pilihan Sesetengah Orang Malaysia, aku terasa nak buat blog review lah. Alah, memang tak bagi pengaruh apa pun. Tapi aku rasa macam best. Tak pe, kan kan? Nampak sangat aku dah terpengaruh dengan dunia korporat blog ni.
Ini ialah blog pilihan aku. Tak confidential pun.

 Blog Personal Lelaki Pilihan- Aizul | Marcello

First, sebab aku rasa header dia style. See, betul kan header bagi impak? Dia ada satu team photography yang aku tengok hasil dia sangat cantik walaupun aku tak pandai nilai hasil guna kamera gabak tu.




 Blog Personal Wanita Pilihan- Hanis Zalikha


Pada mula aku rasa dia sangat cantik. Dan memang, dia cantik. Dia model, pernah masuk realiti tv. Tapi aku rasa aku dan ramai orang paling suka bila dia bercerita tentang famili. Adik-adik yang sangat comel dan baik, mak yang cantik dan pandai buat kek. Yeah, dia memang cool. Gaya penulisan dia humble tak pernah nak kutuk orang. Paling penting, tak ada gitewwww ahakkzzahakzzz. Like.




Blog Tutorial Pilihan-MariBinaBlog

Aku baru jumpa blog ni. Itu pun lepas usha satu-satu calon untuk kategori ni. Bagi aku, blog ni bagus untuk newbie[kah?] macam aku. Banyak tips dan tutorial yang aku perlukan. Baguskan? :) Like.




Blog Personal Suami Pilihan-CursingMalay &
 SEMBANG KENCANG

Maaf, kategori ini saya agak bias.Saya ada dua pilihan tapi saya pilih ni.

Heh. Ini pun antara blog baru terjumpa. Kebetulan dicalonkan, aku terus vote. Isu semasa yang dia tulis selalu kena dengan pendapat aku. Dia sangat, berani. Guna bahasa kiasan supaya orang berfikir. Dan semestinya, header dia comel kan? Aku pun tak tahu kenapa dia tercalon dalam kategori blog suami. Dia jarang kot cerita pasal isteri dia. Sikit-sikit adalah. Tapi tak mengapa. Tetap best.


Ini, otai. Ada anak dua, dan itu antara bahan cerita dia yang menarik. susah nak describe. Tapi kalau nak sengih sambil berfikir, blog dia lah aku jejak.




Blog Personal Isteri Pilihan- Nani Rostam



Kau tahu dia siapa? Dia mak Hanis Zalikha kat atas tu. Satu anak-beranak tulis blog kecuali ayah. Memang best. Dan kenapa aku suka blog dia? Kau tengok gambar tu dan kau patut faham kenapa.




Ada satu kategori blog yang diorang tak masukkan.
Blog Ilmiah Pilihan:


Sudah tentu, Saifulislam.Com  jadi pilihan :)

blog lahh. bukan blok.



Anda seorang blogger? Atau pembaca blog tegar? Atau hanya menjadi silent reader?
Tak kisah la siapa pun anda, selamat datang ke satu alam maya lain  yang dikenali sebagai blog.


Sejauh mana anda suka  membaca blog ?
Macam aku, bila suka satu blog tu, aku akan baca dari mula sampai akhir. Maksud aku, entri terbaru dan kemudian aku akan godek-godek entri yang lepas-lepas. Dari situ aku boleh tahu siapa penulis blog tu. Karakter luaran dan sifat. Er, memang kita tak boleh judge orang, tapi kadang-kadang cara penulis blog tu sendiri yang mendedahkan sifat sebenar melalui penulisan blog. Ada je blogger yang aku detect cuba sembunyikan identiti, tak tulis nama penuh, guna gua lu laa, cerita pasal kehidupan dia dan pada akhirnya ada juga satu dua entri terlepas fakta yang dia seorang perempuan. Sampai tahap tu aku akan macam lehhhhhhhhhhh perempuan ke.. Supaya tak bias, aku juga mungkin akan cakap, cehhh laki-laki rupanya. Adil kan?



Cuti ni ada 2 laman web yang aku akan buka dulu bila on je laptop. Blog, dan Facebook. Mari kita tidak berbincang tentang laman web berlogo biru dan berhuruf satu itu kerana aku yakin majoriti pun dah set ia sebagai favourite list. Blog; satu-satunya medium menarik yang aku jumpa, yang dapat tambah pengetahuan aku dengan pendekatan yang lebih baik.

Menurut buku tebal bertajuk 'Discovering Computers 2011' terbitan Shelly Cashman Series,
blog is an informal Web site consisting of time-stamped articles in a diary or journal format, usually listed in reverse chronological order. Blogs reflect the interests, opinions and personalities of the author.

Itu selingan. Apa aku nak cakap sebenarnya, aku suka baca blog sebab kadang-kadang kita boleh tambah pengetahuan bukan sahaja daripada entri tu, tapi jugak daripada respons pembaca. Bukanlah di blog aku sebab aku rasa blog ni cerita biasa je.





Ada baanyak sebenarnya blog menarik sekarang ni, cuma disebabkan aku seorang yang loyal, jarang aku survey blog baru.  Itu kelemahan yang patut dikikis seorang blogger professional. Disebabkan aku tak, jadi tak perlu lah.haha. Survey rambang yang aku jalankan juga mendapati, kebanyakan blog menarik itu ialah milik blogger lelaki. Menarik dari perspektif aku ialah:

1. Header yang smart. Bila masuk blog dia je kau tahu, blogger tu pandai buat atau usaha nak buat header yang cantik. Blogger patut tahu yang header sangat beri first impression untuk blog mereka.
 Header aku tak cantik? Abaikan.

2.Teknik penyampaian. Blogger lelaki JARANG bercerita tentang personal life yang betul-betul personal seperti hari ni keluar berdating, pakai baju apa, tunjuk gambar kekasih. Baca balik ya, JARANG. Bukan tak ada. Kebanyakannya tahu nak olah ekspresi diri tu supaya pembaca macam aku tak cepat muak dengan cerita cinta dia.

3. Tak menganggu konsentrasi pembacaan dengan lagu indon yang dipasang lepas tu plug-in dia letak jauhh kat pengabisan blog. Bila aku baca blog orang, aku nak menghayati cerita dia. Post nak suruh baca, lagu pun nak sumbat bagi orang dengar.. Memang susah la begitu.  Boleh je nak letak lagu. Setkan supaya tak autoplay, lebih anggun begitu.



4. Bahasa. Macam aku tulis kat atas, pengolahan cerita dengan bahasa pasar yang menarik tu lah yang menarik.Walaupun aku perempuan, aku tak berapa gemarlah bahasa gitewww ahakzz cayunk ala-ala azwan ali ini. Ini bukan zaman myspace. Ini dah zaman educated. Kuasa menulis ni sangat besar impak dia. Bila kau mampu buat seseorang berfikir mengenai penulisan kau, kau ada satu potensi yang sangat besar yang aku pun tak tahu nak huraikan. Tapi yes, its so powerful. Ia mungkin akan merubah masa depan kau, agama dan negara. Bab ni aku tak main-main. Cuba lah.

5. Tutorial. Ini bagus juga. Daripada membebel bukan-bukan macam aku, baik bagi tutorial. Cuma aku tak ada kemahiran. Jadi aku tak buat lah. Memang bagus sebab banyak aku belajar mengenai blog melalui tutorial ni.
Blog ni macam kedai jual kain. Kau masuk FirstLady, ada macam-macam jenis baju yang warna-warni cantik betul. Tapi ada rasa tak berkenan, kau keluar je. Cari kedai lain. Kau masuk Hari-Hari. Akhirnya kau beli juga baju yang sama, dengan rasa puas hati sebab layanan dia bagus dan harga lebih murah. Kau faham ke aku guna perumpamaan kedai baju ni?

Blog juga best bila kau pandai cari kawan. Mungkin best untuk sesetengah orang bila dia boleh dapat anon yang tulis ayat mengancam dan garang-garang pada kita.  Banyak blog yang aku baca, ada anon yang mengutuk-ngutuk tapi tak berani nak guna id sendiri. Cik anon macam ni sebagai penambah perisa je. Pun tak bermanfaat untuk kemajuan penulisan blog.

Satu hakikat yang aku sedar, blog juga boleh jadi medium penyampaian ilmu agama yang bagus. Sangat bagus. Lebih baik kau copy paste artikel dalam iluvislam daripada kau mencarut bercerita bad day kau sahaja.



P/s: Kau tahu tak jam sekarang pukul 3.40 pagi? First time aku tak tido AWAL  pagi sebab dapat ilham nak menulis.

P/ss: Aku paling tak suka blog lelaki yang sebenarnya tak perlu pun ada unsur lucah dan cuba berlelucon dengan elemen lucah . TAK LAWAK LANGSUNG KAU TAHU TAK??

p/ss: Blog ini dunia aku. Aku cerita apa yang aku rasa. Kau kena faham tu. :)

Berikan keburukan menonton drama dan filem melayu. Ikut suka kau nak panjang mana pun.


Impilikasi tinggal kat asrama sekolah selama 5 tahun+asrama kolej ni,aku kurang rasa nak tengok tv. Zaman astro mula nak feymes dulu, memang tumbuh macam cendawan laa piring-piring kelabu kat segenap rumah. Masa umur aku 12 tahun, ayah baru pasang astro. Dua tiga hari jugak nak tunggu astro tu masuk. Excited si  budak hingusan, sanggup bangun awal pagi pegang remote sepanjang hari nak tengok dah ada belum berpuluh-puluh rancangan berwarna terang di skrin tv yang dijanjikan itu. Bila dapat je siaran, terus aku tengok ulangan konsert AF yang pertama kat saluran @15 tu. Menarik lagi AF waktu tu untuk budak hingusan macam aku. Buat aku sanggup fly hujung minggu. 

Berapa tahun je astro tu bertahan. Sebab, rumah hanya dihuni oleh mak dan ayah yang tak tengok tv pun. Tv yang dipasang selalu dibiarkan berbicara keseorangan.  Bila dah pindah rumah baru, langsung tak merancang nak pasang astro lagi sampai sekarang. Baguslah, sebab aku rasa rancangan tv sekarang makin merepek. Terutamanya filem dan drama Melayu yang ulang-ulang dan tak ada moral.

Lucah
Sebagai seorang remaja yang aku kira dah mampu nak berfikir secara separa matang, aku rasa cerita Melayu terutamanya, yang disiarkan kat tv tak lebih dari untuk mencari publisiti dan keuntungan daripada matlamat yang betul iaitu untuk mendidik. Secara jujur, dah terlalu banyak cerita-cerita berunsur lucah dan tak sesuai ditonton ye adik-adik. Apa halkah drama kategori 'U' iaitu untuk TONTONAN UMUM mesti ada diselitkan babak rogol bapa-anak, abang-adik, lelaki-perempuan( sama jenis tak dikira ye.) dan paling tak boleh blaa cerita suami yang membenarkan laki lain 'merompak' isteri dia. Umumkah itu? Elok je nak tengok satu famili,dah kena opp oppp tukar saluran  lain konon-konon.


Pergaulan bebas.
Nak tunjuk filem drift-drift ke, mat rempit sikit ke, mesti ada dua tiga perempuan pakai seksi terkinja-kinja bajet hot dalam filem tu. Masuk kelab malam, lagu macam nak bagi pecah telinga. Lompat-lompat lagi. Baik main skipping. Hah, apa moral filem macam tu? Nak bagi keinsafan kepada anak muda supaya jangan jadi macam ni? Aku rasa budak yang tak teringin pun boleh terpengaruh untuk mencuba.
Kalau tak, mana mungkin kes-kes sosial remaja makin meningkat sekarang.Oh, budak umur 12 tahun pun sudah berani mencuba.

Agama
Berlambak dah kan drama sekarang yang berunsur FESYEN islami? Sejak bila dia mula aku tak perasan la pulak. Tapi serasa aku sejak si Nur Amina isteri yang sopan itu sangat setia menunggu Adam si suami supaya insaf dan pulang ke jalan yang benar. Masa tu semua pun dah macam huihhhh dapat isteri macam tu memang aku jaga betul-betul la. Apa ke sweetnya mereka ini. Berjuta rakyat telah jatuh cinta kepada cerita Nur Kasih dan mengakibatkan cerita ini hot mencecah juta-juta penonton. Pembikin cerita dah nampak potensi keuntungan di situ ye. Makanya, diarah kerah sekalian pelakon hendaklah melakonkan watak islami terutama pelakon wanita.

Aku paling tak suka tengok watak macam ni. Sesuatu tu eksklusif bila ia rare. Bila dah common, rasa macam mahu muntah pula. Diibaratkan orang yang ada DSLR satu ketika dulu nampak cool, tapi tidak lagi sekarang bila semuaaaa orang boleh gantung kamera gabak tu kat leher tanpa tahu fungsinya pun. Annoying kau tahu. Sama lah sekarang. Kalau ada perempuan bertudung yang alim-alim dan start mengeluarkan membaca ayat quran yang bermaksud blabla dalam surah sekian-sekian atau hadis sambil muka mengingat bait-bait skrip, mesti aku tukar. Entahlah. Tapi aku tak suka. Rasa macam erghhh fake betul kau. Mudah-mudahan ada la antara diorang dapat hidayah melalui skrip-skrip tu. Amin.


Seingat aku la, dulu waktu kecik-kecik, slot cerekarama malam Ahad dengan drama bersiri waktu petang paling best. Ada Cili Padi dengan cerita Siti Musfirah tu.  Atau cerita yang lagu dia Namun Ku Punya Hati. Tacing kan?  Mana ada sangat cerita rogol-rogol ni. Masih innocent. Umur macam ni laa baru aku tahu banyak perkataan dan isyarat pelik.  Tahniah la kepada yang terlibat.

Cerita Melayu susah nak cari yang membina sebab filem kita selalu disekat. Filem yang berbentuk ilmiah maksud aku. Sama macam tersekatnya pemikiran kita. Nak tengok cerita perubatan, mesti yang lebih cerita cinta para doktor. Agak-agak kalau betul doktor asyik fikir pasal cinta kat hospital, menggelupur pesakit-pesakit tu. Baik kau tengok House. Dia tunjuk satu-satu penyakit, sebab, modus operandi dan implikasi . Nak cerita pasal polis,  realitinya mereka bukan seserius tu. Aku pernah kawad kat balai setiap petang, lepak je mereka aku tengok. Main bola tampar hoha hohaa jugak. Nak tengok cerita cikgu dan anak murid yang tak bergaduh? Pi tengok Upin-Upin. Kan mudah.

Jadi kau, kalau nak tengok cerita tu pilih la yang berkualiti sikit. Ada je cerita anak derhaka jerit-jerit kat mak, kau tak payah nak tengok sangatlah. Ending dia kalau tak gila, mesti menangis dalam hujan. Takpun, sakit telantar atau mayat jadi berat, sampai liang lahad, tak boleh nak masuk.
.


Kau nak insaf betul, pegi ambil wudhu' ambil quran terjemahan, Iqra'. Pastu baca maksud sekali. Duduk diam dan hayati. Moga taufik hidayah daripada Allah betul-betul meresap dalam hati.



Boleh dapat Ae tak? :P