Friday, May 4, 2012

Mesin wudhu

Ini, mesin mengambil wudhu.
Member post dalam grup Facebook batch tingkatan 5,
 dan tanya pendapat amacam kalau every masjid provide this to make wudhu' easier.

Style? Memang.
Aku pun mengaku mula-mula.
Tapi, aku rasa macam tak best.
Kemudian ada member yang lain bagi pendapat;

Apakah dengan innovasi ini kita akan berwuduk dgn lebih baek?
Then in the future why don't we expect some mechanism yang boleh gerakkan badan kite bagi solat secara perfect?
Ibadah dengan niat dan amalan, bukan gadget2 duniawi.


I was like; alhamdulillah perghhhhhhhhh terharu sangats baca pendapat beliau.

Kita dah terlalu banyak bergantung pada teknologi untuk memudahkan urusan seharian.
Cukuplah aku rasa, jangan sampai ibadah kepada Allah pun kita harap nak dimudah-mudahkan.

Orang kat Palestin hari-hari kena bom pun, tak harap ada sesuatu yang dapat mudahkan solat diorang, melainkan kemudahan sedia ada yang Allah dah tetapkan dalam Al-Quran.

Kalau nak kata mudahkan golongan kurang upaya, em aku rasa lagi menyusahkan.
Dan, zaman manakah yang lebih sukar berbanding zaman nabi?

Lalalala~
Wallahu a'lam.

2 comments:

Minah Kerek said...

kat mana tempat ni? betul juga.rakyat dekat sana tak mengharapkan kesenangan utk beribadah seperti ini tp mereka mengharapkan kebebasan.Allah,betul2 teknologi buat manusia makin malas .

aisya zainal said...

Tak tau la kat mana.
Mungkin luar negara, mungkin baru cadangan. Hm, memang. Semua benda, kalau berlebihan, akan bawa mudarat.