Saturday, October 2, 2010

deactivate.

Facebook. Dah lebih kurang 2 minggu aku menyahaktifkan Facebook. Tak tahu sampai bila. Apa yang aku ingat,waktu aku nak deactivate tu aku rasa Facebook dah tak seronok sebab kawan-kawan sibuk baca buku yang memang buku bukan mukabuku. Kemudian aku dapati aku lebih gembira hidup tanpa laman tu sebab tak payah fikir eh ada orang tag gambar tak atau apa yang ada kat dinding tulis tu hari-hari. Sebab kolej aku tu memang tak block facebook. Senang nak online. Youtube yang boleh jadi ilmiah tu pun di block. Mula-mula aku terfikir la, dulu kalau tak silap myspace kena block di satu-satu syarikat supaya pekerja tak curi tulang. Dan sekarang, facebook yang mirip-mirip myspace tak pulak kena block Kenapa? Mungkin laa. Mungkin sebab SEMUA orang dah ada facebook. Kau faham tak maksud SEMUA? Ulasan encik polis pun dipetik dari facebook kan. Jadi, untuk yang baca entri ni, kalau nampak aku teraktifkan balik barang sejam dua, kalian senyap-senyap sudah. Okay? Okay budak baik.


Dua tiga minggu ni juga, ramai kawan-kawan sekolah yang dah fly. Oh maksud aku fly naik kapal terbang. Bukan fly yang illegal kena panjat pagar tu. Rasa macam. em.. Weih, aku gembira untuk kalian! Itu je.Dulu kan kann waktu mula-mula masuk kolej dan ternampak kapal terbang, aku mesti terasa nak nangis. Rasa macam alahaii bila agaknya dapat fly. Macam jauh lagi je masa tu. Sekarang dah tak kot. Aku dah boleh sesuai kan diri dengan ITM Kuala Lumpur ni. Mencari hikmah dan belajar untuk redha.

Cita-cita masih ada. Usaha kena lebih lagi la kan. Jalan cerita setiap orang lain-lain.

Em. Melihat berita penerbangan ke luar negara dan perpindahan2 sekalian rakan ke U juga antara sebab aku deactivate akaun facebook itu. Takut sedih lagi. Kuang3..Saya gembira menjadi pelajar akaun dan menjalankan TANGGUNGJAWAB SEBAGAI DAI'E di sini.
Anda bagaimana ? :)

2 comments:

sahabat said...

setuju!!
saya pon bahagia mnjadi daie...
cuma kdg2 amat2 sgt2 takut nak hadapi dunia luar...y byk dugaan y kte sendiri tak jangkakan
blog anda selalu mengingatkan saya akan hakikat duniawi y tak hakiki..
harap2 jgn deactivate blog ni.
tq..salam:)

aisya zainal said...

insya-Allah tak. blog ni satu-satunya tempat untuk berkongsi rasa. tp, sebagus mana pun coretan dalam blog ni, aku ttp byk kekurangan.

anyway, terima kasih ya. :)