Sunday, September 12, 2010

Teori ketupat de puzzle

Alhamdulillah. Sampai raya keempat dah.

Apa mahu cerita? Em. em. emmmmmmmmm.

Cerita raya saya tahun ini; rasanya hambar. Pucat macam tak ada warna. Tawar tak ada rasa. Mungkin sebab puasanya saya tak isi dengan bahan-bahan ibadah yang sedap. Tak hias dengan sedekah dan zikir. Hasilnya, saya dapat rasa raya yang biasa-biasa. Seronok bersama keluarga, tapi tak ada feel raya. Uhh. Ruginya.. Moga-moga dipanjangkan umur bertemu dengan Ramadhan tahun depan. Tak boleh mudah rasa senang dengan iman yang pasang surut sebelas bulan ni rupa-rupanya. Lagi-lagi bersama mereka yang tak begitu meraikan Ramadhan  :'(

Jadi, aku (tiba-tiba tukar aku..hua3) tak berapa mahu cerita pasal raya ini. Neither about baju raya, nor duit raya. Juga bukan pasal makan-makan kuih raya yang menyebabkan kandungan gula garam dalam darah aku meningkat. OH NO!



Ada  satu cerita dengan dua moral aku nak kongsikan. Mari-mari duduk. Berhenti makan dulu.
Cerita tak ilmiah pun. Ok mula.

Pada zaman dahulu.. Hari tu kat kampung, aku dengan abang aku cuba nak belajar buat ketupat daripada ayah aku. Noob betul baru nak belajar buat ketupat kan. Tapi belajar juga la sebab nanti orang kata inila budak-budak sekarang buat ketupat pun tak tahu. Tabik la siapa tahu buat ketupat kan. Teringat fenomena buat ketupat kat sekolah dulu. Jadi, duduk bersilalah kami dua beradik bersama ayahanda yang sedia untuk mengajar. 

Fasa pertama, silang-menyilang. Ambil daun kelapa, lilit-lilit tangan, ok mulakan menyilang. Silang satu jadi. Silang dua..er. susahnya nak buat ketupat! Rasa macam nak give up dah. Tapi tengok abang aku yang semangat lagi cari jalan nak selesaikan puzzle de ketupat. Aku join lagi. Kung kang kung kang. Silang satu, silang dua.
adik yang pemalas : Dah la yah. Orang tak berseni la.
abang yang berjaya : Biar tak berseni, tapi tak putus asa.

Fine. Buat lagi. Buat buat. Fasa dua, kemasan.
Anak yang tak berseni : Macam mana nak kemaskan? Tarik yang longgar?
Nanti terurai la dia. Kenapa macam ni pulak? *sambil belek-belek ketupat yang masih togel.
Ayah yang penyabar : Buat jee. Jangan tanya kenapa-kenapa. Buat ketupat mana guna teori.
Anak yang tak berseni : Aah gak kan. *diam dan berfikir*

Kung kang kung kang.
Yeay siap! Tapi buruk.



Get the morals of the story?


YES.
Satu; Biar tak berseni, tapi TAK PUTUS ASA. Baru buat sikit dah rasa susah. Belum buat banyak kali dah rasa tak boleh. Kalau kau cepat putus asa, maknanya kau pemalas. Result untuk orang yang pemalas ialah gagal! Antara sebab gagal ialah pemalas! Kau paham tak ni??  Oh, ini teguran untuk diri sendiri yang tak faham-faham Financial Accounting lagi..

Dua; Hidup ni bukan semuanya berkenaan teori. Mampu difikir oleh akal yang waras. Orang dolu-dolu hidup dengan kemahiran. Melalui pengalaman. Mencari jalan untuk selesaikan masalah. Kau tengok, segala petua yang kita dapat pada hari ni yang sesetengahnya orang pandang remeh, itulah yang bermanfaat. Tok nenek dolu mana pakai teori. Kan? Agaknya kalau diorang pakai teori- berfikir kenapa dan kenapa sahaja tanpa berpraktikal, apa yang kita anak muda pada hari ini akan dapat? Jangan salah anggap. Aku tak suruh jadi orang orang yang malas berfikir. Masalah timbul bila terlalu banyak berfikir tapi tak mahu buat.

Aku harap begitulah.
Teringin jadi manusia berkualiti. Memanusiakan manusia bukan hanya pada teori. Tapi juga terisi minda dan rohani.
Amin.

6 comments:

seSey said...

saya tercari2 butang "like" utk post nie,, tpi xjumpe....:'( sdey sye.. time kaseh bbyk ats post ini :) sye likelikelikelikelikelikelikelikelikelike.byk2!

aisya zainal said...

tq sesey! :)

mimi said...

best! doubleDOUBLEdoubleEXTRA like!

aisya zainal said...

tq budak! :)

Anonymous said...

huhu . bagusbagus . saya juga like ;)

.me.

aisya zainal said...

saya like awak like. :)